Σχόλια Ελλήνων Αρχαίων στην Επικαιρότητα

Ρήσεις αρχαίων σχετικές με θέματα της επικαιρότητας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2003 : ΧΑΟΣ , ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ" ΒΑΓΔΑΤΗ

Διερπάχθησαν εκ νέου τα υπολειπόμενα μνημεία των αρχέγονων μεσοποτάμιων πολιτισμών. Οι σύγχρονοι βάρβαροι έδρασαν πάλι. Χρονικόν προαναγγελθείσης σύλησης αρχαιολογικών θησαυρών Μεσοποταμίας (κοιλάδας Τίγρη - Ευφράτη) , κοιτίδος των πρώτων μεγάλων πολιτισμών : Σουμεριακού , Ακκαδιακού , Βαβυλωνιακού , Ασσυριακού κ.α.. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. H εθνική βιβλιοθήκη της Βαγδάτης με τα χιλιάδες αραβικά χειρόγραφα πυρπολήθηκε , λεηλατήθηκε το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της , με την ανοχή των δήθεν απελευθερωτικών χριστιανικών δυνάμεων προσωρινής κατοχής. Ηξεραν απο πρίν τι θα επακολουθούσε. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του κόλπου παρόμοια είχαν συμβεί αλλά και εν γένει μετά απο κάθε πόλεμο οι περίοδοι αναρχίας δεν είναι ασυνήθεις. Ανοίγονται ευκαιρίες για επικερδές λαθρεμπόριο της ανεκτίμητης αρχαίας τέχνης των μεσοποτάμιων λαών.

Οταν καταλύονται οι Νόμοι , γίνεται ότι και στις πόλεις των οποίων τα τείχη γκρεμίστηκαν απο τον εχθρό.

Τάδε έφη εν θλίψη μεγάλη Ρωμαίος ΄Ελλην εθνικός : Λιβάνιος , ο μέγιστος της ύστερης αρχαιότητος ρήτωρ , μετά τη δολοφονία του αδελφικού του φίλου και μαθητή , Ελληνολάτρη Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Επανορθωτού , του τελευταίου που ανεγνώρισαν οι εθνικοί , Ρωμαίοι και Έλληνες , πρίν την εκ των έσω ολοσχερή άλωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας απο τους οπαδούς της εθνοκτόνου ιουδαϊκής αίρεσης των Ναζωραίων.
<<Πώ πώ ! , τι μεγάλο πένθος που όχι της Αχαϊας τη γή μόνο αλλά και όλη όση των ρωμαίων κοσμούν οι θεσμοί κατέλαβε. Περισσότερο βέβαια ίσως αυτή που Έλληνες κατοικούν , η οποία και περισσότερο συναισθάνεται το κακό που επεκτείνεται και σε όλη τη γή , όπως είπα και πρίν , για την πληγή που χτυπά και κατακόβει τις ψυχές , ότι δεν θα είναι στο εξής βιωτός ο βίος στούς καλύτερους των ανθρώπων και σε όσους έχουν του "ευ ζείν"¨την επιθυμία.

Οι τιμές αποσύρθησαν απο τους αγαθούς και υψώθηκαν των πονηρών και ακολάστων οι φατρίες , και απο τους νόμους που παρεμποδίζουν τα κακουργήματα μερικοί ήδη έχουν καταλυθεί και (καθώς φαίνεται) και άλλοι σύντομα τους πρώτους θα ακολουθήσουν και όσοι παραμένουν ακόμα , εις γράμματα κενά και αυτοί θα θα περιέλθουν , των αναλόγων έργων μη συνοδευόμενοι.

Έπαθε το ανθρώπινο γένος οτι και οι πόλεις των οποίων καταρρέουν τα τείχη. Διότι όπου χάνονται τα οχυρωματικά περιφράγματα , των υπερισχυόντων γίνονται όσα δικαιωματικά ανήκαν σε άλλους , αυτούς που πρώτα τα κατείχαν. Οι εισβολείς αρπάζουν , σκοτώνουν και ατιμάζουν γυναίκες αιχμαλωτισμένες και παιδιά. Και τώρα άνοιξε κατά των δικαίων και λογικών , απο όσους τώρα δρούν , ανόσια οδός πλατιά και θύρες φαρδιές και δεν περιτειχίζεται τίποτα πιά.

Τον μεν Έκτορα της Τροίας ήδη κάποιος ονόμασε ακλόνητο κίονα , ορθά μιλώντας. Διότι όταν αυτός έπεσε , σε σαθρά θεμέλια το ίλιον στεκόταν και σύντομα έμελλε να πέσει μαζί του.>>

ΜΑΡΤΙΟΣ 2003 : ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

Τάδε έφη φιλοσόφως Ελλην αρχαίος , ημών πρόγονος άμεσος πνευματικός ,
<<Δημοσθένης ο Αθηναίος : >>
<<... Γιατί οι νόμοι έδωσαν και στους ανίσχυρους και στους ισχυρούς κοινωνικά ανθρώπους κοινή και ίση τη δυνατότητα να μετέχουν του ιδιωτικού δικαίου του θεσπισμένου στα δημοκρατικά πολιτεύματα ενώ αντίθετα οι ισχυροί ορίζουν στούς αδυνάτους τα δίκαια που αφορούν όλη την Ελλάδα. ...>>
Απο τα μέσα του 4ου π.α.χ.χ. αιώνα (*) o διαπρεπέστερος Αθηναίος Ρήτορας της ελληνικής αρχαιότητας , ο Δημοσθένης το ίδιο διαχρονικός με όλους τους μεγάλους διανοητές του αρχαίου ελληνικού κόσμου θα μας βοηθήσει να ρίξουμε άπλετο φώς στα σκοτάδια της υποκρισίας της σύγχρονης φαινομενικά φιλελεύθερης και όμως πραγματικά τόσο ανελεύθερης , δημιουργικά κοινωνικά αστράτευτης μα συνάμα δολίως και ιδιοτελώς στρατευμένης ψευτοδιανόησης.

Τα αποσπάσματα είναι απο το εξαιρετικό σχολικό βοήθημα διδασκαλίας του "Υπέρ της των Ροδίων Ελευθερίας" ρητορικού λόγου του Δημοσθένη έκδοσης Νοεμβρίου 1999 μ.α.χ.χ. (*) της Β' τάξης ενιαίου λυκείου εκδόσεων Πατάκη συγγεγραμμένο υπο Γεωργίου Καρατσώλη και Κωνσταντίνας Μονοκρούσου.

Το προπαρατεθέν είναι απο τη μετάφραση του καταληκτικού εδαφίου της παραγράφου 29 του προαναφερθέντος λόγου , στη σελίδα 137 του εν λόγω βοηθήματος.

To ακόλουθο αντίστοιχο ερμηνευτικό σχόλιο 11 βρίσκεται στη σελίδα 140 του ιδίου βοηθήματος. <<Των ελληνικών όμως πόλεων τα δίκαια τα καθορίζουν οι ισχυροί σε βάρος των αδυνάτων: Ο Δημοσθένης στο τέλος της παραγράφου 29 καταλήγει στο οτι οι ισχυροί ορίζουν στους αδύνατους τα δίκαια που αφορούν όλην την Ελλάδα. Βέβαια πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα , τονίζει προηγούμενα οτι "το δίκαιο του ισχυροτέρου" δεν επικρατεί στις σχέσεις των πολιτών με την πολιτεία , γιατί οι θεσπισμένοι νόμοι προστατεύουν την ισοπολιτεία ισχυρών και αδυνάτων. Βέβαια εδώ ο Δημοσθένης μιλώντας για ισοπολιτεία αναφέρεται μόνο στην πόλη της Αθήνας και όχι στους συμμάχους της , προς τους οποίους η συμπεριφορά της ήταν αποδεδειγμένα ηγεμονική , δεσποτική. Ο Δημοσθένης λοιπόν , διατυπώνει την άποψη που είναι σωστή , ότι στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί "το δίκαιο του ισχυροτέρου" που το καθορίζουν πολιτικά και όχι άλλα κριτήρια.>> Και ιδού ένα σχετικό προφητικό ερώτημα-άσκηση τρίτη του σχολικού βιβλίου :
"Πως θα εξηγούσε ο Δημοσθένης το γεγονός οτι οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. εφαρμόσθηκαν πρόσφατα στην περίπτωση εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ , όχι όμως και στην αντίστοιχη περίπτωση εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο;

Απάντηση μπορεί να δώσετε και εσείς χωρίς να χρειαστεί απαραιτήτως να συμβουλευτείτε κάποιο γνωστό σας φιλόλογο μέσης εκπαίδευσης , ή έστω το εν λόγω βοήθημα των εκδόσεων Πατάκη. Τα τρέχοντα γεγονότα απαντούν...

Παραθέτω και ένα τελευταίο απόσπασμα απο τη σελίδα 143 ικανό να προιδεάσει όσους θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν ... <<Θα τόνιζε πάντως οτι στην περίπτωση του Κουβέιτ τα αίτια ήταν ηθικά γιατί ο "Χασάπης της Βαγδάτης" σκότωνε εκατοντάδες αμάχων , λεηλατούσε και συμπεριφερόταν τυραννικά εφαρμόζοντας το δίκαιο της πυγμής.>> συνοπτικά δε, για την περίπτωση της Κύπρου θα επικαλείτο διπλωματικές δυσχέρειες , ιδιόμορφη περίπτωση και θα απέφευγε να αναφέρει τυχόν οικονομικά αίτια....

Απο οτι φαίνεται ενώ δεν έχουμε κάνει σχεδόν καμιά σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα , το δίκαιο του ισχυροτέρου στις δικές μας σύγχρονες "υπερπολιτισμένες" κοινωνίες πολλές φορές επικρατεί και στις μεταξύ των ιδίων των "πολιτών" μιας χώρας διεκδικήσεις.

Υ.Γ. Δεν αρκεί να μιλάμε την ελληνική γλώσσα πρέπει να σκεφτόμαστε και ελληνικά ...
Συντομογραφίες - Σχόλια (*)

π.α.χ.χ. (προ απαρχής χριστιανικής χρονολόγησης) αντί του συμβατικού π.χ.
μ.α.χ.χ. (μετά απαρχήν χριστιανικής χρονολόγησης) αντί του συμβατικού μ.χ.